top of page
Search

Uutiset: RIP Lou Ottens


C-kasetin keksijä menehtyi 6. maaliskuuta 94-vuotiaana.


Lodewijk "Lou" Frederik Ottens (s. 21.6.1926)Lou Ottens oli hollantilainen insinööri ja keksijä. Ottens työskenteli koko uransa Philipsin palveluksessa.


Ottens syntyi Alankomaissa Bellingwolden kylässä aivan Saksan rajan tuntumassa. Hän oli jo nuorena poikana kiinnostunut tekniikasta ja teini-ikäisenä, toisen maailmasodan aikana, hän rakensi itse ensimmäisen radionsa. Sodan jälkeen Ottens lähti opiskelemaan ja työskenteli osa-aikaisesti röntgenlaitteiden kokoonpanossa. Ottens valmistui insinööriksi vuonna 1952 ja samana vuonna hän sai töitä Philipsin tehtaalta Eindhovenista.


Vuonna 1960 Lou Ottens ylennettiin Philipsin tuotekehitysosaston johtajaksi. Hänen alaisuudessaan kehitettiin uudenlainen äänen tallentamiseen ja kuunteluun tarkoitettu laite: C-kasetti. Lou Ottensin kehittämä C-kasetti(Compact Cassette) oli markkinoilla olleita kelanauhureita merkittävästi pienempi ja sen suunnittelun lähtökohtana oli nimenomaan pieni koko ja helppo käytettävyys. Laitteen mittoja miettiessään Ottens veisti puusta mielestään sopivan kokoisen palan, jota pidettiin mallikappaleena uutta kasettia suunniteltaessa. Puisella prototyypillä esimerkiksi testattiin että kasetti mahtui takin rintataskuun. C-kasetti oli syntynyt! Philipsin C-kasetti julkistettiin alan messuilla Berliinissä elokuussa vuonna 1963 ja se oli valtava menestys. Kasetin leviämistä maailmalla edesauttoi Philipsin myöntämä ilmainen lisenssi kaikille halukkaille valmistajille. Vuoteen 1968 mennessä olikin myyty jo 2,4 miljoonaa kasettisoitinta ja lopulta Lou Ottensin keksinnöstä muodostui vinyylin jälkeen maailman toiseksi merkittävin musiikin tallennusmuoto aina 60-luvulta 2000-luvulle asti. Tähän päivään mennessä kasetteja arvioidaan myydyn yli 100 miljardia kappaletta.


Turkulaisen Huolet ja Murheet-yhtyeen vuonna 2018 julkaistu EP.


C-kasetti elää tällä hetkellä yllättävän vahvaa nousukautta. Kasetin uusi aika on lähtöisin undergroundista ja sitä on alunperin suosittu pienten julkaisujen formaattina maltillisten valmistuskustannusten takia. Kasetista on 2010-luvun aikana muodostunut vinyylin kaltainen statuksellinen ja nostalginen formaatti ja kasettiformaatissa julkaistaan musiikkia lähes laidasta laitaan. Kasetin maailmanlaajuiset myyntimäärät jopa tuplaantuivat vuonna 2020. Viime vuonna kasettina julkaistiinkin mm. Oranssi Pazuzun ja Lady Gagan musiikkia.


Rest in Peace Mr. Lou Ottens: Rewind - Replay.Kirjoittanut: Jonas Jönsson5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page